Regelmatig krijg ik van cliënten de vraag hoe zij in contact kunnen komen met anderen die zo snel denken, en meestal ook zo intensief voelen en waarnemen als zijzelf. Vaak zijn deze mensen te vinden bij communities of bijeenkomsten voor hoogbegaafden. Maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Hieronder geef ik wat ideeën die je, afhankelijk van je behoefte en woonplaats, kunt onderzoeken.

Daar wil ik graag nog een opmerking bij maken: als je op zoek bent naar gelijkgestemden kan dat spannend zijn. Weet dan dat dit voor bijna iedereen geldt die deze stap zet. Het is niet vreemd als je je in het begin ongemakkelijk voelt. Het leuke is, dat dit vaak wegvalt als er een klik ontstaat. Soms is dat even zoeken. Dus geef niet meteen op. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden.

Veel succes bij je zoektocht naar verbinding!

IHBV

Website met veel informatie over en voor hoogbegaafde volwassenen. Vanuit het IHBV (Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen) worden door het hele land HB-cafés georganiseerd. Entreeprijs is meestal € 17,50 voor het bijwonen van een avond met een lezing of workshop met 1 of 2 drankjes. Er is gelegenheid om in de pauze en na afloop informeel na te praten met de aanwezigen.

Mensa

Dit is een wereldwijde vereniging voor hoogbegaafden met een Nederlandse afdeling. Hiervoor is een toelatingstest vereist in de vorm van een IQ-test.
(kosten in 2021 € 69)

Choochem

Een Nederlandse Vereniging voor mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid die vanuit Christelijk perspectief werken. Hiervoor is geen toelatingstest nodig.
Choochem heeft ook een LinkedIn groep waar veel wordt gedeeld, en waar regelmatig bijeenkomsten of ontmoetingen in het land  worden gepost.

Stichting Hoogbegaafd!

Een online en offline community voor hoogbegaafden of mensen die betrokken zijn bij hoogbegaafden. Ook verdeeld in regionale groepen en werkgroepen. Zij organiseren verschillende evenementen en ontmoetingen die te vinden zijn op de website of op de social media (zeer actief zowel op Facebook, LinkedIn als op Twitter en Instagram). Er is geen toelatingstest vereist.

Andere opties

Buiten de ontmoetingsmogelijkheden voor hoogbegaafden, kun je vaak ook gelijkgestemden vinden bij lezingen of groepen die aansluiten bij je interesse. Denk bijvoorbeeld aan cafés of lezingen over filosofie, literatuur, kunst, milieu.

En bij bijeenkomsten of groepen rondom hoogsensitiviteit (HSP) kunnen ook relatief veel snelle denkers te vinden zijn.

Op werkgebied zijn er vrij veel andersdenkenden te vinden bij startende ondernemers, vooral – maar niet alleen – op creatief gebied.