Training is verveling

Dit is een ervaring die hoogbegaafde volwassenen met enige regelmaat benoemen. Vervolgens zijn ze moedeloos geworden en is er geen motivatie meer om nog ergens aan mee te doen. Ze raken ervan overtuigd dat de formule ‘training = verveling’ in de meeste gevallen opgaat.

En dàt is dan weer erg jammer, want ze vinden het ook juist heel fijn om nieuwe dingen te leren, zich verder te ontwikkelen, geïnspireerd te worden door anderen of door nieuwe kennis en inzichten.

Drie redenen voor de overtuiging ‘training is verveling’:

  • De aangeboden informatie bevat te weinig nieuwe elementen.
  • Het tempo waarin de informatie wordt verstrekt ligt te laag.
  • De interactie met andere deelnemers is niet inspirerend (genoeg).

Er zijn meer redenen te benoemen, die je als lezer van dit stuk vermoedelijk zelf wel kan invullen.

Belangrijk voor nu is de vraag of er iets aan te doen is. En zo ja, wat dan?

Drie manieren om het leren via een training aantrekkelijker te maken:

  • Je hebt zelf veel invloed op wat er wordt aangeboden.
  • Het tempo en de inhoud sluiten meer aan bij jouw behoefte.
  • Je zit in een kleinschalige training waar je omringd bent door gelijkgestemden. Mensen met herkenbare ervaringen op allerlei levensgebieden.

Persoonlijk kan ik je vertellen dat ik het een verademing vond om af en toe groepsgenoten te ontmoeten die nu eens niet hun wenkbrauwen optrokken als ik met een ongebruikelijke vraag of opmerking kwam. Dat is me echter helaas niet zo heel vaak overkomen.

En dat is mede de reden dat ik zo enthousiast ben over het aanbod zoals Marga Spaanjaars en ik dat ontwikkeld en uitgeprobeerd hebben. We zijn erin geslaagd een sfeer te creëren waarin deelnemers tot hun recht komen, hun eigen issues kunnen bespreken en nieuwe dingen kunnen leren in een tempo en op een manier die bij hen past.

Wij worden steeds opnieuw getroffen door de inzet, openheid en leergierigheid van onze cursisten en door de grote waarde die dat voor iedereen toevoegt.

Als je nu nieuwsgierig geworden bent en dit avontuur wel wilt aangaan, kijk dan eens naar onze training The Next Step.

Als je hierover nog even wilt sparren kan dat ook. Neem dan contact op met Marga of Arja.

Wij horen graag van je en hopen dat ook jij de uitdaging wilt aangaan om je unieke bijdrage te delen met anderen die ook vaak denken ‘training is verveling’.

Arja Roozemond,

Psychosociaal therapeut en trainer voor hoogbegaafde volwassenen