Arja blogt in haar praktijkPuzzelstuk-hoofd-hb-trainingen

Een poosje geleden was er iets gebeurd in mijn privéleven, waardoor ik me ‘van streek’ voelde.

Tja, dat weet je dan, je bent ‘van streek’…

En globaal wist ik ook nog wel welke gebeurtenis de oorzaak was. Nou ja, oorzaak? Of was er niet zozeer sprake van een oorzaak, maar eerder van een aanleiding?

Behalve deze vraag naar de causaliteit, speelde er nog iets anders. Wat voelde ik nou eigenlijk echt? Was ik kwaad? Of misschien meer verdrietig? Of allebei? En voelde ik intussen ook nog liefde voor mijn familie? Een complex van tenminste drie emoties dus.

Daar kwam bij dat het een diepgaand meningsverschil betrof over een onderwerp dat mij zeer ter harte gaat.

Als ik even niet oplet, gaat in zo’n geval mijn hoogbegaafde brein ermee aan de haal en blijf ik inwendig maar discussiëren en argumenten aandragen. En dan kan het zomaar gebeuren dat ik het ervaren van emoties maar een lastig fenomeen ga vinden.

Voor wie dit herkent, heb ik goed nieuws.

Er zijn allerlei mogelijkheden om slim(mer) met emoties te leren omgaan, verwarrende situaties en gevoelens te leren ontrafelen, op je gemak te raken met het ongemak van ergens heftig door geraakt te zijn.

Voor mij zijn daarbij twee zaken cruciaal, namelijk:

  1. Radicale acceptatie van wat ik voel.
  2. Mijn intelligentie gebruiken als support voor mijn gevoel en niet als een – vaak onbewuste – manier om gevoel af te weren.

Nu ik beter weet hoe ik deze twee vaardigheden kan hanteren, word ik als vanzelf ‘handiger’ in de omgang met anderen.

En vooral ook: vriendelijker voor mezelf en vriendelijker voor mijn omgeving. In mijn werk of privé, dat maakt niet uit.

Arja Roozemond

Arja Roozemond is trainer bij HB-Trainingen. Ze heeft al jaren een eigen praktijk waarin ze mensen begeleidt. Dit is pas veranderd naar RVDG, waarin ze samen met haar man werkt. Ze bieden individuele counseling, relatiebegeleiding, management coaching, begeleiding in hooggevoeligheid en in hoogbegaafdheid en meditatie. Kijk voor meer informatie op www.rvdg-inspiratie.nl


hoogbegaafdheid

Artikelen

Hoe denken hoogbegaafden?

Het denken van hoogbegaafden gaat anders dan bij de meeste mensen. Wij gebruiken ook wel de term snelle intuïtieve denker bij hoogbegaafdheid. Daarmee geven we aan dat het denken snel gaat en dat er veel wordt geassocieerd en vaak verbanden worden gelegd op bewust én...

Als je anders bent

Over zelfbeeld en zelfvertrouwen bij hoogbegaafden Een paar jaar geleden schreef ik het gedicht ‘als je anders bent’. Ik heb nooit gedichten geschreven, maar dit vloeide zomaar uit mijn pen. En het voelt nog steeds als kloppend. Want ‘anders zijn’ is een essentieel...