Zo’n groep, dat is niks voor mij!

Dit hoor ik vaak, als ik mensen tip om aan te sluiten bij een groep of groepstraining. Werkend met mensen die veel slimmer zijn dan de meesten in hun omgeving, is dit ook best een begrijpelijke reactie.

Het ligt aan mij

En als ik heel eerlijk ben: eigenlijk is dit ook lang mijn gevoel geweest. Ik wìlde wel graag aansluiten bij een groep. Ik verwachtte dan geïnspireerd te worden door de anderen, van hen te leren, samen een hoger level te bereiken. Hoe vaak ben ik niet gestart met het enthousiast inbrengen van al mijn ideeën om daarna tot de ontdekking te komen dat dat toch niet de bedoeling was. Dat er andere dingen op het programma stonden. Dat er vooral niet teveel nagedacht of doorgevraagd moest worden. Na een tijdje waarin ik me teleurgesteld aanpaste, haakte ik dan weer af. Ik had het niet eens door. Dacht dat het aan mij lag.

Het past gewoon niet

Nu weet ik meer over mezelf. Ik begrijp dat mijn behoefte om aan te sluiten, om gehoord en gezien te worden met al mijn enthousiasme, met mijn inzichten en vragen, soms ook met mijn onbegrip en verbazing over de wereld om ons heen, alleen kan landen bij mensen die op dezelfde manier denken als ik. Dat er dus veel groepen zijn die niet bij mij passen. Dat ligt niet aan hen en ook niet aan mij. Het past gewoon niet.

Mijn inspiratiebron

Deze ervaringen zijn nu mede mijn inspiratiebron om slimme, intuïtieve denkers bij elkaar te brengen in een groep die bij hen past. Om met en van elkaar te leren. Wetend dat de meesten de schroom voelen om aan te sluiten vanwege alle eerdere teleurstellende ervaringen. Samen met mijn collega Arja Roozemond lukt het steeds om een veilige omgeving te bieden. We hebben gemerkt dat leren en ontdekken samen met anderen in een groep die bij elkaar past dan opeens veel aantrekkelijker wordt. Zelfs voor mensen die denken “Zo’n groep, dat is niks voor mij”!

Nieuwsgierig?

Als je nu nieuwsgierig geworden bent en dit avontuur wel wilt aangaan, kijk dan eens naar onze training The Next Step. Als je hierover nog even wilt sparren kan dat ook. Neem dan contact op met Marga of Arja.

Marga Spaanjaars,

Coach en trainer van hoogbegaafde en hoogsensitieve volwassenen
HB-trainingen.nl