Hoogbegaafden zijn uit de aard der zaak slimme en snelle denkers en dat beïnvloedt hun manier van communiceren, waardoor ze soms – of vaker dan soms – niet begrepen worden. Dat geeft misverstanden, irritatie, verslechtering van de (werk)relatie. En dat is eigenlijk ontzettend jammer, want het is niet nodig.

Ik geef je 3 tips om communicatie met collega’s te laten mislukken:

 

  • Richt je volledig op wat je wil zeggen, zonder rekening te houden met het denkniveau of het gevoel van je gesprekspartner of degene die je mail ontvangt. Stuur mails met ultrakorte boodschappen, bijvoorbeeld: “Verslag overleg vorige week? Zou jij doen, nog niet gekregen, waarom niet?!

 

  • Begin met het grote vergezicht, het allesomvattende plaatje en ga ervan uit dat de (denk)stappen daarnaartoe niet relevant zijn. Of verlies je volledig in de details, dat werkt ook.

 

  • Bedenk een geweldige oplossing en gooi dit in de groep, terwijl nog niemand doorheeft dat er een probleem is. Vervolgens ga je verongelijkt zitten mokken, omdat niemand jouw idee overneemt.

 

Als lezer zit je nu misschien te grinniken en denk je ‘dûh, da’s toch evident’? Toch zijn dit drie van de valkuilen waardoor hoogbegaafden vast kunnen lopen in hun werk of privésituatie. Dat is slecht nieuws, inderdaad.

Het goede nieuws is dat je heel goed kunt leren om het anders aan te pakken. En het is beslist leuker om dat te leren en te oefenen met mensen die tegen dezelfde obstakels aanlopen als jij. Kijk bijvoorbeeld eens naar de inhoud van onze communicatietraining.

 
Arja Roozemond

Arja Roozemond is trainer bij HB-Trainingen. Ze heeft al jaren een eigen praktijk waarin ze mensen begeleidt. Dit is pas veranderd naar RVDG, waarin ze samen met haar man werkt. Ze bieden individuele counseling, relatiebegeleiding, management coaching, begeleiding in hooggevoeligheid en in hoogbegaafdheid en meditatie. Kijk voor meer informatie op www.rvdg-inspiratie.nl