‘Dat hoef ik toch niet uit te leggen, dat snappen ze toch..!!’
Deze verzuchting horen we regelmatig. Het heeft zijn basis in de aanname dat de mensen om je heen ongeveer hetzelfde denken als jij. Dit is een gebruikelijke veronderstelling die bij bijna iedereen leeft. En die wordt in grote lijnen ook vaak bevestigd. Maar bij snelle intuïtieve denkers (hoogbegaafden) ontstaan hier de grootste misverstanden.
Omgaan met hoogbegaafdheid
Veel hoogbegaafden hebben als kind niet de feedback en spiegeling gehad die past bij de bijzondere mogelijkheden die ze in aanleg hebben. Ze hoorden vaak dingen als:
“Niet te veel vragen”
“Niet zo moeilijk doen”
“Daar hoef jij je niet mee bezig te houden”
“Doe maar gewoon”
Ze kregen complimentjes als ze ‘gewoon’ deden, en juist geen adequate feedback of zelfs afwijzing als ze lieten zien wat werkelijk bij hen paste. Wat bij hen paste was anders, namelijk een grote nieuwsgierigheid, verder doordenken, willen weten waarom, heel snel iets onder de knie krijgen, intuïtief antwoorden weten etc.
Kinderen – en volwassenen – die vaak niet passende terugkoppeling hebben gehad, hebben zichzelf aangeleerd dat het het beste is om ‘gemiddeld’ te zijn. Op die aanname hebben zij hun zelfbeeld gebouwd. In combinatie met de overtuiging dat anderen net zo denken als zij, ontstaan er problemen. Want anderen doen of begrijpen zaken NIET op dezelfde manier. En juist deze mismatch veroorzaakt vaak onzekerheid bij de snelle intuïtieve denkers.
Als we kijken naar het volwassen leven, bestaat de grootste uitdaging uit het ontwikkelen van de talenten in een omgeving die onvoldoende aansluit bij de mogelijkheden van een hoogbegaafd persoon. Die omgeving bestond als kind uit de ouders, leraren, leeftijdgenoten, docenten. Als volwassene bestaat de omgeving ook uit zorgverleners, leidinggevenden, collega’s, familie, vrienden en anderen die een rol spelen in het leven van een hoogbegaafde.
De uitdagingen van hoogbegaafdheid zien we op verschillende terreinen:
- Als hoogbegaafde is het in het werk is het niet altijd mogelijk om tot je recht te komen in een omgeving die anders denkt.
- Als er onvoldoende rekening gehouden wordt met het anders zijn, denken en voelen bij hoogbegaafdheid, kan dit leiden tot stressklachten.
- De combinatie van hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit heeft ook een eigen dynamiek vanwege de grote intensiteit in denken en voelen.
- Zowel in werkrelaties, vriendschapsrelaties als in liefdesrelaties kan het ‘anders zijn’ van hoogbegaafden een uitdaging zijn.
In ons model de HB-cirkel van ontwikkeling leggen we uit welke factoren invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van hoogbegaafdheid.
Herken je bovenstaande bij jezelf en wil je leren hoe je beter kunt functioneren als hoogbegaafde in jouw omgeving? Dan is de onlinetraining The First Step een goede keuze. Ook als je nog niet zeker weet of je hoogbegaafd bent, maar je wel herkent in een aantal kenmerken daarvan.