“Wat verwacht jij van je baas?” vraag ik weleens als ik een training geef. Vaak krijg ik als antwoord: “Dat hij eerlijk is, betrouwbaar, dat er geen politieke spelletjes worden gespeeld, dat hij zegt wat hij doet, en doet wat hij zegt….kortom, dat hij authentiek is”

Het is niet zo vreemd dat te verwachten als je vanwege je hoge gevoeligheid en hoge intelligentie snel doorziet hoe mensen werkelijk in elkaar zitten. Als mensen een rol spelen, en niet handelen overeenkomstig hun voelen of denken, kan dat heel verwarrend zijn. Dit noemen we incongruent gedrag en dat kan zelfs behoorlijk onveilig voelen: wat kan ik verwachten van deze persoon? Gaat hij nu handelen volgens wat hij werkelijk denkt (zijn binnenkant), of vanuit een of andere rol (zijn buitenkant)? Het zou veel fijner zijn als het gedrag voorspelbaar is, en vooral dat het klopt met wat je waarneemt van die persoon.

Maar hoe zit het met jezelf? Ben jij altijd congruent en authentiek? Of speel je ook weleens, of vaak, een rol? Hoe kwetsbaar kun je jezelf opstellen als je iets niet goed weet? Durf je open te zijn in een onbekende situatie? Hoe authentiek ben je in contact met je eigen collega’s? Daarvoor moet je jezelf behoorlijk goed kennen en accepteren! En dat is juist als je anders bent dan de meeste mensen om je heen niet altijd vanzelfsprekend.

Ik weet in ieder geval van mezelf dat ik niet altijd congruent handel. In nieuwe situaties, of als ik niet lekker in mijn vel zit, speel ik soms een rol. Bewust, of onbewust. Meestal moet ik dan even de kat uit de boom kijken, of bescherm ik mezelf tegen teveel kwetsbaarheid. En dat vind ik oké. Maar ik heb gelukkig in mijn leven wel geleerd op veel momenten dichtbij mezelf te kunnen blijven. Dat ging overigens niet vanzelf. En die ervaring helpt mij om mild te zijn tegenover mensen die (nog) niet altijd authentiek overkomen. Leer jezelf kennen, en laat zien wie je bent. En als je daar nog niet bent….dat mag er ook zijn!

Marga Spaanjaars

Marga Spaanjaars is coach en trainer van hoogbegaafde en hooggevoelige volwassenen.  Naast de trainingen begeleidt ze volwassenen met allerlei vragen. Ze blogt ook af en toe over dingen die ze in de praktijk tegenkomt, overdenkingen en andere onderwerpen waar ze je graag in meeneemt. Vragen? Marga is bereikbaar via marga@hb-trainingen.nl