Voorjaar 2017:

De module ‘Hooggevoelig én Hoogbegaafd?’ draait nu ongeveer een jaar. Een mooi moment om eens even koffie te drinken met Marga, de trainers van deze module, en te horen hoe het gaat, hoe ze terug kijken op de modules én waarom de volgende module misschien wel wat voor jou is om te komen doen. Nu eerst een kopje thee met Marga. 

hb-traingingen

Terugkijkend op deze module, wat springt er uit?

Marga: “Ik zie hoe de puzzelstukjes voor veel cursisten op hun plaats vallen: weten, beseffen en voelen dat hoogbegaafdheid naast hooggevoeligheid hoort bij wie zij zijn, en dat dat klopt.”

Wat voor kwartjes zie je vallen?

Marga: “Hoogbegaafdheid is niet hetzelfde als veel kennis hebben en een hoge opleiding hebben gevolgd. Het is ook gedrevenheid, nieuwsgierigheid, uitdaging nodig hebben en een rijk (soms lastig) emotioneel leven. En de opluchting: ik ben niet de enige die zo in elkaar zit!”

Wat voor mensen doen mee aan deze module?

Marga: “Zeer divers: van mensen met MBO opleiding tot artsen. De meesten hebben hooggevoeligheid voor zichzelf al herkend en vaak ook erkend. Hoogbegaafdheid is bij velen nog twijfelachtig: ben ik dat wel? Een aantal komt vanwege hoogbegaafde kinderen en herkenning daarin.”

Stel, ik twijfel om deze module te doen, waarom wel?

Marga: “Het geeft je inzicht in wat hoogbegaafdheid in combinatie met hooggevoeligheid is, en je gaat ervaren hoe dat voor jou is. Het helpt je om jezelf beter te kennen.”

En waarom niet?

Marga: “Als je met name wilt weten hoe je om moet gaan met hoogbegaafde kinderen, en als je niet voor je eigen proces komt is deze module niet de meest geschikte weg.”

Is er kennis over hooggevoeligheid nodig voor deze module?

Marga: “Ja. We hebben slechts ruimte om beknopt over hooggevoeligheid te vertellen. Als je vragen met name op dit gebied liggen is het slim om eerst een training meer gericht op hooggevoeligheid te volgen.”

Moet je een IQtest hebben gedaan of een bepaald opleidingsniveau?

Marga: “Nee. Als je jezelf herkent in kenmerken van hoogbegaafdheid (zie bijvoorbeeld deze checklist >>) en je denkt dat dit bij je past, dan ben je welkom bij deze module. Het opleidingsniveau is niet van belang. Er zijn veel hoogbegaafden die geen goede aansluiting hebben gehad op het onderwijs, waardoor zij niet altijd een opleiding hebben gevolgd die bij hun niveau past.”

Waarom geef jij deze module graag?

Marga: “Ik vind het heel mooi om te merken dat mensen tijdens deze module verder ontdekken wie zij zijn, en dit ook mógen zijn. Er is een plaats voor je, ook als je anders bent. Er gebeurt veel bij de cursisten, ook in de herkenning bij elkaar. Dat vind ik ongelofelijk mooi om te zien, en om daar een bijdrage aan te mogen leveren.”

Hoe spelen HG en HB bij jou een rol?

Marga: “Zowel hooggevoeligheid (HG) als hoogbegaafdheid (HB) zijn onderdeel van wie ik ben. Ik wist altijd dat ik makkelijk kon leren, maar pas toen ik ontdekte dat hooggevoeligheid ook een onderdeel was van hoogbegaafdheid en van hoe ik in elkaar zit kon ik mezelf echt leren kennen en accepteren. De nadelen zijn er: zóveel mogelijkheden zien in van alles, dat je steeds moet opletten dat je niet veel te veel hooi op je vork neemt. De impact van emoties, sneller van slag raken. Maar de voordelen zijn ook groot: veel overzien en dóórzien, een enorme rijkdom aan indrukken, sferen, schoonheid. Meer kunnen genieten. Snel dingen voor elkaar kunnen krijgen.”

Heb je een tip?

Marga: “Leer jezelf kennen en accepteren zoals je bent. Je bent niet voor niks met al jouw mogelijkheden geboren, je maakt de wereld een stukje mooier als je er ook wat mee doet!”


Kijk in de agenda wanneer de volgende module ‘Hooggevoelig én Hoogbegaafd?’ is. Wil je alleen of graag samen met iemand komen, meld je dan snel aan om te voorkomen dat het vol zit.

Tijdens deze module krijg je een theoretische onderbouwing van hoogbegaafdheid op grond van het Delphimodel, hierin wordt uitgegaan van hoogbegaafdheid in combinatie met hooggevoeligheid. Marga neemt je mee in ervaringsgerichte oefeningen en geeft je inzicht in de praktische gevolgen van het hoogbegaafd zijn voor je functioneren. Je gaat bezig met de vraag wat het betekent om hooggevoelig en hoogbegaafd te zijn en hoe je jouw talenten tot ontwikkeling kunt brengen.

Lees meer en meld je aan >>